Investičný analytik: Dvojciferné poklesy sú na akciových trhoch bežné

HABERL
27. júna 2022
poklesy na akciových trhoch

Ak veríte svojej investičnej stratégii a aktívam v portfóliu, nie je dôvod to meniť ani v turbulentných časoch, hovorí náš portfólio manažér Martin Krištoff. Vo väčšine prípadov totiž investori po sérii výpredajov a následnom odpredaji nakúpia aktíva, buď za drahšie alebo vôbec. Z pohľadu dlhšieho časového horizontu to pritom môže predstavovať nie malú sumu.

Momentálna situácia na finančnom trhu je zložitá. Ktoré faktory majú na dianie vplyv?

Geopolitické napätie vo východnej Európe a jeho vplyv na globálnu ekonomiku, najmä v Európe, pokračuje. Globálna inflácia naďalej dosahuje rekordné úrovne, a preto sprísňovanie politík jednotlivých centrálnych bánk a vlád pokračuje. Podniky sa naďalej stretávajú s problémami v dodávateľských reťazcoch a nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Aj keď si svet zvykol na život s pandémiou, naďalej ovplyvňuje životy a spotrebiteľské výdavky. Pandémia môže byť tiež jedným z dôležitých dôvodov rastúceho napätia na globálnom trhu práce, najmä v USA a eurozóne. Okrem toho zvyšujúce sa úrovne dlhu vo veľkých ekonomikách v kombinácii s rastúcimi úrokovými sadzbami už viedli k selektívnemu zvýšeniu výnosov dlhopisov, čo následne sťažuje refinancovanie. Tieto problémy a ich následky sa už prejavili poklesom na finančných trhoch v prvom kvartáli 2022 v Spojených štátoch, Európe aj v Ázii.

Ide len o korekciu alebo začiatok klesajúceho trendu? Aké sú prognózy?

Keďže Federálny rezervný systém už začal s uťahovaním menovej politiky a ECB sa pomaly začína uberať podobnou cestou s cieľom skrotiť vysokú infláciu, niet divu, že akciový trh bol v posledných mesiacoch turbulentný. Keďže účastníci trhu naďalej riešia, či ekonomika dokáže udržať vyššie úrokové sadzby bez poklesu, je potrebné sa pripraviť na obdobie vyššej volatility.

Vzhľadom na geopolitickú situáciu, regionálny vplyv a globálny vplyv zvyšovania cien, sa očakáva pokles spotrebiteľského a podnikateľského sentimentu, najmä v Európe, ale aj vo zvyšku sveta. Je ťažké a dokonca nemožné predpovedať, či pokles …

Celý článok si prečítate na HNonline.sk.

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.